Chinese voetreflexmassage

Na een drukke werkdag masseren de artsen in China eerst hun voeten en nemen ze daarna een voetbad met kruiden waardoor de vermoeidheid verdwijnt en hun lichaam weer in balans komt. Voetreflex wordt overal gegeven in China en er bestaan grote klinieken voor. Het grote verschil is de behandeling en de filosofie.

Ze combineren de kennis van de traditionele Chinese geneeskunde met de kennis van de reflexzones. Op de voeten kan door een kleine wijziging van de vinger of hand en/of lichaamshouding een totaal ander effect worden verkregen in de massage. Ze hebben dus veel meer mogelijkheden om de zones te behandelen.

Ze masseren niet alleen de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten, maar ook op de onderbenen en knieën, en handen en armen (meridianen vormen samen met hun acupunctuurpunten een energetisch systeem in het lichaam waardoor het van energie wordt voorzien). Dit heeft als voordeel dat naast de effecten van de voetreflexzones de effecten van de meridianen en hun acupunctuurpunten kunnen worden gebruikt.

Door de Chinese kennis van de meridianen wordt de samenhang tussen bepaalde klachten, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, heel logisch, waardoor de oorzaak van de ziekte sneller kan worden opgespoord en het probleem dus sneller kan worden opgelost.